A LEHALLGATÁS JELEI – TÉNYEK ÉS TÉVHITEK

 

Elterjedt hiedelmek, amelyeknek semmi közük a valósághoz:

-Kattogások, zörejek a telefonban, esetleg visszhangos vonal. Tévhit! A valóságban, egy magára valamit is adó lehallgatásnál, a telefonvonal más okból előforduló hibáit sürgősen kijavítják, nehogy gyanút keltsen a megfigyelt személyben.

-Az internet alapú telefonálás, skype, viber, stb. nem lehallgatható. Tévhit! Napjainkban már szinte kizárólag mobiltelefont használunk, ezek a korabeli NMT450-es telefonoktól eltérően, már digitális titkosítást használnak, tehát néhány 10 ezer forintos kalózkészülékekkel lehallgathatatlanok. Viszont ha egy idegen titkosszolgálat, netán tőkeerős más szervezet rendelkezik ezek feltöréséhez alkalmas lehallgató eszközzel, egy kis plusz opcióval ezeket is feltörheti. Fontos itt megjegyezni, hogy több 10-milliós eszköz kell ezekhez, tehát ilyen lehallgatás nem reális, mondjuk egy néhány milliós üzlet megszerzéséhez.

-Bizonyos típusú telefonokat nem lehet lehallgatni. Tévhit! Legyen valaki Iphone, vagy akár BlackBerry rajongó, a telefon ugyanazt a hálózatot használja, tehát egy központi lehallgatás szempontjából teljesen mindegy…

-A kikapcsolt telefon is lehallgatható. Igen, de csak akkor, ha kémprogram került rá! Persze kémprogram is beszerezhető, ami megakadályozza, hogy a telefon valójában kikapcsoljon, pusztán kikapcsolja a képernyőt, és (ha van) a nyomógombokat. Méréssel pontosan kimutatható, egy ilyen heckelt telefon.

Hívjon!