A LEHALLGATÁS JELEI – TÉNYEK ÉS TÉVHITEK

 

Elterjedt hiedelmek, amelyeknek semmi közük a valósághoz:

-Kattogások, zörejek a telefonban, esetleg visszhangos vonal. Tévhit! A valóságban, egy magára valamit is adó lehallgatásnál, a telefonvonal más okból előforduló hibáit sürgősen kijavítják, nehogy gyanút keltsen a megfigyelt személyben.

-Az internet alapú telefonálás, skype, viber, stb. nem lehallgatható. Tévhit! Napjainkban már szinte kizárólag mobiltelefont használunk, ezek a korabeli NMT450-es telefonoktól eltérően, már digitális titkosítást használnak, tehát néhány 10 ezer forintos kalózkészülékekkel lehallgathatatlanok. Viszont ha egy idegen titkosszolgálat, netán tőkeerős más szervezet rendelkezik ezek feltöréséhez alkalmas lehallgató eszközzel, egy kis plusz opcióval ezeket is feltörheti. Fontos itt megjegyezni, hogy több 10-milliós eszköz kell ezekhez, tehát ilyen lehallgatás nem reális, mondjuk egy néhány milliós üzlet megszerzéséhez.

-Bizonyos típusú telefonokat nem lehet lehallgatni. Tévhit! Legyen valaki Iphone, vagy akár BlackBerry rajongó, a telefon ugyanazt a hálózatot használja, tehát egy központi lehallgatás szempontjából teljesen mindegy…

A lehallgató készülékek megtalálása, csakis bizonyos márkájú műszerekkel lehet hatékony. Tévhit! Vagyis inkább szándékos félrevezetés, itt gyakran meg is említik az „OSCOR táskát”. Ezt a műszert rendkívül agresszív marketinggel népszerűsítik, a valóságban az extra tudás kimerül a gyári szamár-vezetőkben, hogy három hetes gyorstalpalóval próbálnak kémelhárítót csinálni a rokon vagy barát egyébként péknek tanult fiából. A valóságban a lehallgatásmentesítés egy külön szakma: Több műszer és a szakmailag képzett kezelő együttesen tudja szavatolni a biztonságos kommunikációt. Angol nyelvterületen a szolgáltatás megnevezése technical surveillance counter-measures, röviden, TSCM.

Köszönjük megtisztelő érdeklődését! Több információ a lehallgatás elleni védekezés lehetőségeiről.

Közvetlenül elérhet minket a 06/30/274 6873 –as telefonon, vagy hagyhat üzenetet, leírhatja kérdését kapcsolatfelvétel oldalunkon.