Telefonlehallgatás régen és napjainkban.

 

Elterjedt hiedelmek, amelyeknek semmi közük a valósághoz:

-Kattogások, zörejek a telefonban, esetleg visszhangos vonal. Tévhit! Egy tényleges lehallgatásnál, a telefonvonal más okból előforduló hibáit sürgősen kijavítják, nehogy gyanút keltsen a megfigyelt személyben.

-Az internet alapú telefonálás, skype, viber, stb. nem lehallgatható. Tévhit! Napjainkban már szinte kizárólag mobiltelefont használunk, ezek a korabeli NMT450-es telefonoktól eltérően, már digitális titkosítást használnak, tehát néhány 10 ezer forintos kalózkészülékekkel lehallgathatatlanok. Viszont ha egy idegen titkosszolgálat, netán tőkeerős más szervezet rendelkezik ezek feltöréséhez alkalmas lehallgató eszközzel, egy kis plusz opcióval ezeket is feltörheti. Fontos itt megjegyezni, hogy több 10-milliós eszköz kell ezekhez, tehát ilyen lehallgatás nem reális, mondjuk egy néhány milliós üzlet megszerzéséhez.

A telefonlehallgatás valódi veszélye, kémprogramok által:

Kémprogramokról manapság az elhíresült Pegazus jut sokaknak eszébe. Fontos viszont tudni, hogy kémprogramok beszerezhetőek bárki által a szürke vagy fekete kereskedelmi csatornákon. Ami lehetővé teszi ezek kereskedelmét, hirdetését, az a megmosolyogtató állítás, hogy ezeket „gyermekfelügyeletre” használhatják. Hogyan működnek ezek a kémprogramok az okostelefonokon, hogyan telepíthetőek, miben különbözik egy titkosszolgálati szintű program, a spyshopostól?

Hasonlóságok és különbségek:

  • A felhasználó mindkét esetben, szolgáltatást vásárol, a kémprogram eladójának a szervereire (felhőbe) kerül minden információ. A kémszoftver megvásárlásával oda kap egy korlátozott belépési lehetőséget a vásárló. Ez a Pegazus esetében azt jelenti, hogy minden adat elsőként az izraeli NSO Grouphoz került, majd onnét juthatott hozzá a szoftver megvásárlója. Nincs itt semmi látnivaló, ugorjunk…
  • kémprogram-telefonraA spyshopos, magánnyozós kémprogramok esetén, viszont ezek az adatok, úgy mint, telefonhívások, SMS-ek, GPS adatok, híváslisták, fotók, banki adatok, stb, valamilyen maszek hackercsoporthoz, közönséges bűnözőkhöz kerülnek! Fontos itt megjegyezni, hogy a kémprogram a célszemélyéről, és felhasználójáról egyaránt begyűjt minden adatot, tehát ha valaki így figyelné meg partnerét, vagy a gyermekét, azzal totálisan kiszolgáltatja őket, a jó ég tudja kiknek! Ugyanez igaz a GPS-nyomkövetők felhasználóira is…
  • A Pegazus, és hasonló szintű programok a távolból telepíthetőek, míg a spyshopos társaik telepítéséhez hozzá kell férni a telefonhoz, ott egy pendrive tartalmazza a kártékony kódot. Ehhez Android esetében néhány perc is elég lehet, az Iphone ebből a szempontból biztonságosabb, mert a telepítéshez, jailbreak-elni kell a telefont. (Ez egy kissé bonyolultabb művelet, több időt vesz igénybe. Ugyanezt jelenti a ROOT megnevezés is.)
  • Ezek a programok a felhasználó számára láthatatlan módon a háttérben futnak. A valóságban nem létezik olyan módszer, amellyel egy okostelefon lehallgathatatlanná tehető! Az sem megállapítható, hogy lehallgatták-e korábban. Persze vannak, akik vállalkoznak ilyesmire, viszont, ha bedől nekik, csalódni fog. A lehallgathatatlan telefon illúzió, akik ezt ígérik, pedig szélhámosok! A maszek lehallgatási próbálkozások nem működnek „butatelefonokon”, illetve internet-kapcsolat nélkül. Némely kémprogram azt sem engedi, hogy a telefont valóban kikapcsoljuk. Ezt a tulajdonosa nem látja, mert a látható dolgok kikapcsolnak, csak a telefon kémkedhet tovább, akár bekapcsolhatják a mikrofont, vagy a kamerát. Műszeres méréssel ellenőrizhető egy ilyen tetszhalott, a valóságban működő telefon.

Hívjon!