Családon belüli megfigyelés, ahol az erőszak kezdődik.

Külön iparág szakosodott arra, hogy a megromlott bizalomból, pénzt csináljon. Pénzt mindenáron. Ha nincs baj, ott majd az ő közreműködésükkel biztosan lesz…

Poligráf vizsgálat:

„A vizsgálat alapelve az önkéntesség. A vizsgálat alanya aláír egy beleegyező nyilatkozatot. A vizsgálat alanya hozzájárul, hogy a vizsgálatot kérő félnek, átadják a vizsgálat eredményét.”
Egész korrektül hangzik, nemde bár? Talán még nem hallottak arról, milyen lehet egy elnyomó kapcsolatban ez az „önkéntesség”.

Magánnyomozók módszerei:

Fontos megemlíteni, hogy a magánnyomozónak Magyarországon, semmilyen többlet jogosultsága nincs, egy átlag polgárhoz képest. A magánnyomozónak amennyiben elvállal egy párkapcsolati nyomozást, (bugyiügyet) két útja van:

Törvénytelen nyomozás:

Lehallgatás, GPS-nyomkövető az autóra, ha meg tudja csinálni. Esetleg bankoktól, ingatlan-nyilvántartásból, vagy telekommunikációs társaságoktól való illegális információszerzés. Ezek igen drága, és törvénytelen módszerek, amelyeket ráadásul megbízójuk soha, sehol fel nem használhat, gyakran még kézbe se kap. Innentől viszont, ha valaki mégis kifizetett ezekért egy kisebb vagyont, soha nem fogja megtudni, hogy egyáltalán történt-e bármi. Ja, ha esetleg reklamálni merészel, kiröhögik, hiszen ő adott megbízást egy törvénytelen feladatra…

Kevésbé törvénytelenül, néha mókásan:

Titkos (konspirált) figyelés. Itt a problémát, a szükséges, és a rendelkezésre álló erőforrások közti különbség jelenti. Szükséges lenne óránként 10+ (képzett!) ember, és 5+, a feladatra alkalmas, profi rádiókapcsolattal rendelkező gépkocsi. Igényesen legyen a flottában taxi, futár vagy ételszállító kocsi, és motoros. Mindezek többszörösen, hogy váltani tudják egymást.
Ami általában lenni szokott: Két, esetleg három bontószökevény, mobiltelefonos vagy PMR-rádiós kapcsolattal, olyan emberekkel, akik civilben pizzafutárok, viszont látták a Derrick című német sorozatot. Ekkor van az, hogy a hétvégét a nyaralóba töltő „célszemély”, reggel kávét visz a megfigyelő-autóhoz. A nyaralós esetnél maradva, ekkor kap a megbízó, a nyaraló kapujáról, és az öreg diófáról egy fotósorozatot, a jól végzett munka bizonyítékaként 🙂 magánnyomozó
Egy kivételt említek: Olyan „célszemély”, aki titkolt kapcsolatait, gondolkodás nélkül felteszi az internetre, a facebookon él. Esetében valóban megszülethet a nagy leleplezés.

A témát rövidesen folytatom, az önjelölt James Bondokkal, akik magánnyomozó megbízása helyett, maguk vásárolnak lehallgató poloskát, rejtett kamerát, vagy GPS-nyomkövetőt.