Mindnyájan szeretnénk többek lenni másoknál, szeretnénk lehallgathatatlan telefont, feltörhetetlen WiFi-t, esetleg egy ingzsebben elférő miniatűr eszköz segítségével láthatatlanná válni. Nos, egy fejlett titkosító algoritmus alkalmazásának, mind műszaki, mind jogszabályi akadálya van, íme ezek részletesen:

 

Technikai-műszaki akadályok: Egy fejlett kémprogram képes megkerülni a végpontok közti titkosítást, úgy, hogy a készülék operációs rendszerét (ez az Android, IOS, vagy Windows) utasítja, az adatok párhuzamos, titkosítás nélküli kiküldésére. 2021-ben robbant ki a „Pegazus” kémprogram botrány, itt is pontosan ez történt. Annyi változott azóta, hogy már a maszek kémprogramok is képesek erre! Senki nem foglalkozott azzal, hogy az éterben vadássza le az információt. Kaptak a kémprogramtól egy olyan parancsot, hogy mostantól a telefon elfecseg mindent, ami rajta van. Beleértve ebbe a készüléken lévő fotókat, helyadatokat, sőt jelszavakat! A telefont bármikor utasíthatták arra is, hogy kapcsolja be a mikrofont, vagy a tulajdonos szándéka ellenére ne hajtsa végre a kikapcsolást, csak látszólag a kijelző kikapcsolásával, tehát láthatott, hallhatott mindent ami a környezetébe történt.

Jogszabályi oldal: A törvény kimondja, hogy bármely telekommunikációs szolgáltatás csak úgy működhet, amennyiben a szolgáltató biztosítja a rendszere „nemzetbiztonsági célú lehallgathatóságát”. Ergo, a 0. perctől át kell adják a dekódoláshoz szükséges algoritmust. Továbbá, érzek itt egy megközelítésbeli hibát is: A jó titkosítás, sohasem tűnik titkosításnak. Ez a megoldás viszont kiabál: Ide figyeljetek, most mi egy nagyon fontos és titkos dologról beszélünk ám, le ne hallgassatok!!! Magyarul, pont ellentétes hatást vált ki, mint szeretne, hiszen felhívja magára a figyelmet, céltáblát fest magára.

Nagy vonalakban ugyanezért komolytalanok akik feltörhetetlen, lehallgathatatlan WiFi-hálózatról vizionálnak. Megoldások természetesen a telekommunikáció biztonságosabbá tételére is vannak, ezek gyakran pénzbe sem kerülnek, csak alapvető biztonsági szabályokat kell megtartanunk, ezek mibenlétéről is készséggel tájékoztatom, amennyiben többet is megtudna, és felveszi velem a kapcsolatot.