TUDTA?

Magyarországon bárkit le lehet hallgatni, bírói engedély nélkül, pusztán miniszteri jóváhagyással!

Továbbá, -és ez már bárkit érint-, a „metaadatok” megismerése, nem minősül „különleges titkosszolgálati eszköznek”, így megismerésükhöz nem szükséges bírói engedély! (Metaadatnak hívunk minden, a kommunikáció tartalmát nem érintő információt, amely rögzítésre kerül a digitális kapcsolataink során. Snowden magyarul is megjelent könyvében ezeket jelenti a „rekord” szó, amit a magyar fordítás változatlanul hagyott.) Metaadat tehát a telefonhívások listája, a telefon földrajzi helye, a megtekintett weboldalak listája, sőt IP-TV használata esetén a megtekintett műsorok is. Ezekből feltérképezhető kapcsolati hálónk, sőt érdeklődési körünk alapján pszichológiai profilunk is…

„A szabadság az, ha szabadságunkban áll kimondani, hogy kettő meg kettő négy. Ha ezt megtehetjük, minden egyéb magától következik….”
/George Orwell (1903-1950)/

Orwell és Snowden

 

2015, a fikció valósággá lett. Televíziónkban, számítógépünkben kamera és mikrofon van, mások által levadászható WiFi hálózatokat használunk, és titkainkat a megfoghatatlan „felhő”-ben tároljuk.

 

Gondolt már arra, hogy egy rádiós bébiőr,nem csak a gyereksírást közvetítheti?

Néhány gondolat a törvényi háttérről. Szabad védekezni a lehallgatás ellen?

Magyarországon az információvédelem besorolható haditechnikai szolgáltatás keretébe éppúgy, mint adatvédelmi tanácsadói szolgáltatás keretei közé. Előbbi esetében, az engedély megszerzésének feltétele a nemzetbiztonsági szolgálatokkal vállalt együttműködés, amely jelentési kötelezettséggel társul.

Mi kizárólag adatbiztonsági tevékenységet végzünk, nem készítünk, és nem adunk jelentéseket ügyfeleinkről! A magyar jogalkotás itt is kitett magáért, ugyanis ha akarják bármi besorolható haditechnikai eszköznek, szubjektív megítélés alapján, vagy semmi sem az.

Az interneten bárki hozzájuthat, a legkülönbözőbb lehallgató és más kémeszközökhöz, ezek zömmel a távol-keletről származó, kétes minőségű szerkezetek, amelyek viszont ennek ellenére, emberek magánéletét, üzleti titkait súlyosan veszélyeztetik. Az ezek elleni védekezés, alapvető emberi jog, nem pedig haditechnika. Ugyanúgy védekezhetünk ezek ellen, mint ahogyan a leskelődő előtt behúzzuk a függönyt, a betörőket pedig próbáljuk távol tartani. Ki ajtóráccsal, ki elektronikus védelemmel, ki pedig megtermett kutyákkal. Magánügy!