lehallgatás

mikrofon a távirányítóban

Ha mindig a technológia legújabb csodáit használjuk, azon se lepődjünk meg, ha a mindent látó, tudó és elfecsegő eszközök mellett nem marad magánéletünk!

Szó sincs arról, hogy vissza kellene menni a középkorba, azt viszont érdemes megfontolni, hogy az adott készülék kell-e nekünk, és ha a válaszunk igen, akkor annak tényleg az üzleti tárgyalóban van-e a helye.

Míg a telefonok és a számítógépek ilyen irányú veszélyeivel többségünk tisztában van, addig egy internetre kötött smart TV, vagy kamera veszélyeivel nem feltétlenül. Ezek gyakran WIFI vagy Bluetooth kapcsolattal mindent kiteregetnek rólunk. Némely televíziónak a távirányítója is tartalmaz beépített mikrofont, míg másokból kikapcsolhatatlan a Bluetooth. (Tisztességben eltérnek a különböző márkájú készülékek egymástól.)

Ha minden szirszart megveszünk, és tele pakoljuk a lakást vagy az irodát, akkor viszont könnyen válhatunk BigBrother szereplővé, mígnem a saját kárunkon tanulunk.

Néhány példa, a teljesség igénye nélkül:

  • Mikrofonos távirányító – lehallgatás
  • Okos óra – lehallgatás, GPS nyomkövetés, egészségi állapot naplózása
  • Okos virágcserép – megfigyelés (miért küldi azt az üzenetet egy hete, hogy meg kellett volna locsolni a fikuszt, csak nem elutaztak???)
  • Okos hűtő – magatartás elemzés (éjjel kettőkor bulizunk, gyerekek???)
  • Bluetooth fogkefe – megfigyelés (mit is csinálhattak, ha éjjel háromkor fogat mosnak…)

Amennyiben a fentiekhez hozzá gondolunk egy smart biztonsági rendszert WIFI kamerákkal,

akkor a fentieket végig is lehet nézni. Tényleg ezt szeretnék?!