Mindnyájan szeretnénk többek lenni másoknál, szeretnénk lehallgathatatlan telefont, feltörhetetlen WiFi-t, esetleg egy ingzsebben elférő miniatűr eszköz segítségével láthatatlanná válni. Nos, egy fejlett titkosító algoritmus alkalmazásának sokkal inkább jogszabályi akadálya van, mint műszaki.

(*Bár megjegyzem, mivel egy titkosított kapcsolathoz mindkét félnek ugyanazzal a titkosítással kell rendelkeznie, a harmadik féllel így sem cseveghetnénk.) 

A törvény ugyanis kimondja, hogy bármely telekommunikácios szolgáltatás csak úgy működhet, amennyiben a szolgáltató biztosítja a rendszere “nemzetbiztonsági célú lehallgathatóságát”. Ergo, a 0. perctől át kell adják a dekódoláshoz szükséges algoritmust. Továbbá, érzünk itt egy, megközelítésbeli hibát is: A jó titkosítás, sohasem tűnik titkosításnak. Ez a megoldás viszont kiabál: Ide figyeljetek, most mi egy nagyon fontos és titkos dologról beszélünk ám, le ne hallgassatok!!! Magyarul, pont ellentétes hatást vált ki, mint szeretne, hiszen felhívja magára a figyelmet, céltáblát fest magára.

Nagy vonalakban ugyanezért komolytalanok akik feltörhetetlen, lehallgathatatlan WiFi-hálózatról vizionálnak. Megoldások természetesen a telekommunikáció biztonságosabbá tételére is vannak, ezek gyakran pénzbe sem kerülnek, csak alapvető biztonsági szabályokat kell megtartanunk, ezek mibenlétéről is készséggel tájékoztatjuk, amennyiben többet is megtudna, és felveszi velünk a kapcsolatot.